RDW maakt opvragen kentekenhistorie gratis

De RDW biedt de mogelijkheid aan om kentekenhistorie tot negen jaar geleden op te vragen. Voorheen vroeg de RDW hier een bijdrage van €4,65 voor. De Consumentenbond is van mening dat deze betaling in strijd is met de AVG, omdat consumenten volgens de privacywet zonder belemmering alle persoonsgegevens moeten kunnen opvragen die een organisatie van hen heeft. Daarin heeft de Consumentenbond gelijk gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens, dus vanaf nu is dit overzicht gratis te raadplegen. Het enige wat u als consument hoeft te doen is inloggen bij de RDW met uw DigiD.

Voorbeeld van een tenaamstellingsverslag

Waarvoor is het kentekenhistorie te gebruiken?

Voor het beëindigen van een verzekering wil een verzekeraar een bewijs van verkoop van het voertuig ontvangen, dit kan door middel van het aanleveren van een vrijwaringsbewijs. Indien u dit bewijs niet meer in bezit heeft, is het handig om uw Nederlandse kentekenhistorie op te vragen om op deze manier aan te tonen tot wanneer u het voertuig in bezit heeft gehad.

Hoe werkt het?

Wilt u direct inloggen bij de RDW om een historisch overzicht (tot 9 jaar terug) op te vragen? Klik dan hier. U vraagt dan eerst een overzicht aan en enkele ogenblikken later ontvangt u een e-mail met daarin een link om dit overzicht te kunnen downloaden.

Voor een uitleg van de mogelijkheden en de werkwijze kunt u op de site van de RDW kijken, dat kan via deze link.